Balenele se mănâncă între ele

Astăzi vom dezvălui ce s-a întâmplat în ultima săptămână cu criptomonedele la nivel fundamental şi ce se poate întâmpla în urma anumitor fenomene care se petrec.

,,Pe termen scurt, piaţa este un mod prin care oamenii votează. Pe termen lung, este un cântar.” - Benjamin Graham, mentorul lui Warren Buffet.

Acest cântar descris de Benjamin Graham indică greutatea fundamentelor. Ele sunt cântărite corespunzător de către piaţă după mult timp de la observarea lor. Votatul ne arată cum participații la piață votează cu buy sau sell în funcție de evenimentele petrecute în piață. Dacă vei fi speriat de o mişcare împotriva ta pe termen scurt…. nu ar trebui să investeşti. Această morală poartă o valoare importantă deoarece trăim un astfel de timp şi trebuie să ne comportăm corespunzător.

Uitându-ne totuşi la factorii care influenţează viitorul (prezentaţi în articol), putem avea un avantaj faţă de restul actorilor în piaţă care se lasă conduşi de emoţii efemere, precum frica sau extazul. 

Destul cu morala, timpul să vedem ce s-a petrecut în piaţă: 

ATENȚIE!

Nu face trading pe baza acestor informații. Toate informațiile sunt procurate din mai multe surse, trecute prin filtrul nostru și publicate. Informațiile prezentate sunt pe baza datelor la nivel fundamental de pe blockchain. Prețul plătește, nu blockchainul. Așa că nu face trading bazându-te pe ce scriem noi aici. Ce e bullish on-chain nu înseamnă ca aşa va fi și la nivel de preţ.

Termen scurt: Investitorii răbdători s-au delectat din plin de preţurile joase, cumpărând cantităţi considerabile de bitcoin în ultima săptămână.

Termen mediu: O criză enormă de lichiditate a ofertei începe să ia formă cu 93% din bitcoin inactivi timp de mai bine de o lună. 

Termen lung: Influxul de capital face o revenire, care combinat cu lichiditate scăzută are potenţial de a cauza o creştere masivă. Balenele se mănâncă una pe alta.

Termen scurt 

Şocul de aprovizionare creează o divergenţă bullish

Şocul de aprovizionare a crescut şi pentru investitorii de termen scurt, dar şi pentru cei pe termen lung în urma ,,corecţiei”. 

Un șoc de aprovizionare este un eveniment care crește sau scade brusc oferta unei mărfuri sau serviciu sau a produselor și serviciilor în general.

Şocul de aprovizionare este crescut sau micşorat de acţiunile pieţei pe termen scurt.

Dar şocul de aprovizionare nu este un lucru care garantează creşterea preţului mâine sau poimâine. Este un lucru important de considerat atunci când facem decizii investiţionale pe durată puţin mai lungă.

Mişcările pe cadre timp foarte mici sunt foarte imprevizibile şi aleatorii. 

Preţul poate să crească cu mai multă uşurinţă atunci când oferta (masa monetara) disponibila pe exchange-uri este mai mică, sau poate creşte mai greu când oferta este mai mare.

Spunem că se creează o divergenţă bullish deoarece preţul s-a dus în jos, iar şocul în sus, acest lucru formând o divergenţă.

Investitorii ,,Rick Astley” au cumpărat puternic corecţia

Rick Astley este un cântăreţ faimos şi un meme al internetului, care  se întâmplă să fie porecla investitorilor care “niciodată nu vor renunţa la tine” (will never give you up, un vers din cea mai vizionată melodie a lui).

Aceşti investitori nu au tendinţa de a vinde pe termen scurt şi sunt cunoscuţi pentru a vinde după mult timp de la cumpărare.

Investitorii despre care vorbim, au cumpărat foarte puternic ultima corecţie şi arată că sunt pregătiţi de a ţine bitcoinul acumulat un timp lung. 

Lichidările sunt egale (temporar)

Raportul între lichidările pe direcţia long şi pe direcţia short este în momentul de faţă aproape de 50%, însemnând că nimeni nu are un avantaj decisiv în ceea ce priveşte forţarea celeilalte părţi să îşi închidă poziţiile.

Nu se întâmplă squeeze-uri momentan în piaţă, dar squeeze-uri viitoare sunt sanse mari să apară.

Termen Mediu

93% din bitcoin nu a mai fost mutat timp de peste o lună

93% din bitcoin nu a mai fost mutat de o lună. Asta înseamnă că toate tranzacţiile care s-au întâmplat în ultima lună au fost realizate folosind aproximativ 7% din bitcoinul care se află în existenţă.

Dacă ajungem la 96.5%, bitcoinul care se va afla în circulaţie va reprezenta doar 3.5% (jumătate din procentul actual) din reţea şi va contribui la o criză de lichiditate și mai mare.

Dacă bitcoinul va fi foarte rar, se va produce o criză de lichiditate, care este bună pentru toţi deţinătorii curenţi, dar oribilă pentru cei care doresc să intre în reţea, ei fiind marginalizaţi prin preţuri ridicate.

Deţinătorii pe termen lung au început să îşi păstreze bitcoinul, nu să îl vândă

Ultima data cand am vazut detinatorii pe termen lung sa vanda a fost intre $50.000 si $63.000. Acum observăm un profund dezinteres din partea deţinătorilor bitcoin mai vechi de un an, de a vinde.

Acest lucru ne arată că aceștia, chiar dacă preţul e relativ ridicat comparativ cu zona de 30-38k, nu se înghesuie să vândă, ci mai degrabă ar face ,,hodl” 

Hodl = o greşeală de tipărire, populară în spaţiul cripto, produsă de un tip beat pe un forum, într-o postare unde declara că de acum încolo el nu va mai vinde deoarece preţul fuge mult prea sus, mult prea repede şi că a ratat profituri imense, dar nu va mai repeta această greşeală deoarece el de acum încolo va ,,Hodl bitcoin”.

Termen Lung

Balenele se mănâncă între ele

Linia roşie reprezintă numărul balenelor aflate în reţeaua Bitcoin, cum putem vedea şi pe grafic, se află în scădere.

Reprezentată cu linia verde, este cantitatea de bitcoin deţinută de către toate balenele.

Care este explicaţia pentru numărul lor scăzând, dar cantitatea de bitcoin deţinut de ele ducându-se în sus?

Balenele încep să se ,,mănânce” una pe cealaltă.

Balenele mari devin mai mari, iar balenele mici devin peştişori şi nu mai sunt categorizate drept balene.

Microstrategy, una dintre cele mai mari balene declară periodic cum a cumpărat mii de bitcoin şi a adăugat la rezervele actuale. De la cine poate cumpăra atât? De la restul balenelor.

Acest trend de a ,,mânca” alte balene înseamnă că există un grup restrâns care doreşte o felie mai mare din plăcinta bitcoin şi indică faptul că se petrece o acumulare agresivă de bitcoin la momentul actual.

Vorbind de acumulare agresivă…. deţinătorii pe termen lung vor forţa piaţa să se ducă mai sus prin acumularea a cât mai mult bitcoin:

Balenele şi deţinătorii pe termen lung acumulează agresiv deoarece vor să forţeze noii şi vechii participanţi să cumpere la preţuri mai mari. Acest lucru s-a petrecut în exact aceeaşi manieră de-a lungul istoriei:

  1. Deţinătorii pe termen lung acumulează

  2. Deţinătorii pe termen lung acumulează şi atunci când cade preţul (atunci e momentul lor favorit să acumuleze)

  3. Deţinătorii pe termen lung nu vând deloc

  4. Se produce un şoc de aprovizionare

  5. Preţul creşte dramatic

  6. Deţinătorii pe termen lung încasează profituri imense prin vânzarea a o parte din bitcoinul acumulat.

Este evident ce pun la cale acum, iar noi ca şi participanţi informaţi, avem foarte multe de câştigat dacă îi copiem.

Riscul în a investii pe termen lung este că pentru perioade foarte bune, există posibilitatea să fi pe minus cu foarte mult, dar atât timp cât ai răbdare, se pot produce nişte randamente impresionante.

Suntem aproape de o perioadă de influx de capital în piaţă

Acest grafic diferenţiază perioadele în care banii intră sau ies din bitcoin. Se poate calcula asta deoarece ştim timpul efectuării tranzacţiilor de cumpărare şi putem deduce de aici când fluxul sau retragerea capitalului.

În momentul de faţă suntem fix pe muchie în ceea ce priveşte o perioadă de influx de capital nou care poate propulsa valuri de creşteri.

Concluzii:


Termen scurt: Termenul scurt în ciuda faptului că şocul de aprovizionare este ridicat, prezintă foarte multă incertitudine prin prisma faptului că emoţiile domină.

Termen mediu: Pe termen mediu emoţiile iraţionale de care dă dovadă piaţa se vor anula unele pe celalte iar posibilitatea unei creşteri este ridicată din acest motiv.

Termen lung: Pe termen lung este clar că bitcoinul va avea mult de crescut, dar pentru a te bucura de acele profituri, trebuie să rămâi împreună cu bitcoin şi în perioadele mai puţin bune care se petrec până atunci.

Să inventăm Bitcoin

Curând lansăm cartea “Să inventăm Bitcoin” de Yan Pritzker. O carte foarte ușoară care te va ajuta să înțelegi cum funcționează Bitcoin la nivel tehnologic fundamental introducându-te în călătoria inventării lui. Toți cei care vor face precomanda la carte vor primi cartea și în format electronic (pdf). Plănuim ca această carte să fie lansată și în format audio book, pentru cei care nu au timpul necesar cititului. Vă ținem la curent.
Până atunci nu uitați de cea mai vanduta carte din lume despre Bitcoin: Standardul Bitcoin de Saifedean Ammous care acum este valabilă și în limba romana pe:

https://standardulbitcoin.ro


Dacă îți place ceea ce facem, vrei să ne susții și vrei sa înveți mai multe despre acest domeniu te încurajăm să comanzi cărțile publicate de iBlock.