Bitcoin supraevaluat, pretul fundamental: 49.000$

timp de citire: 9 minute

Bine ai revenit la un nou articol al analizei iBlock. 

Astăzi vom vedea ce pun la cale deţinătorii pe termen lung care ne-au dat atât de multă speranţă în ultimile luni şi care sunt tiparele prezente din celelalte cicluri.


ATENȚIE!

Nu face trading pe baza acestor informații. Toate informațiile sunt procurate din mai multe surse, trecute prin filtrul nostru și publicate. Informațiile prezentate sunt pe baza datelor la nivel fundamental de pe blockchain. Prețul plătește, nu blockchainul. Așa că nu face trading bazându-te pe ce scriem noi aici. Ce e bullish on-chain nu înseamnă ca aşa va fi și la nivel de preţ.


Termen scurt: Deţinătorii pe termen lung nu mai sunt eroii noştrii? Vor instituţiile bitcoin? 

Termen mediu: Ce se întâmplă cu deţinătorii pe termen scurt? (pe termen mediu)

Termen lung: Ce arată modelele şi cum se aseamănă creşterile curente? Care este urmatorul top a bitcoin? 200.000$?

Vom răspunde la toate aceste întrebări în articolul de astăzi.

Termenul scurt

Deţinătorii pe termen lung nu îşi mai măresc pozițiile de bitcoin deţinut

Din aprilie până acum, ne-am obişnuit ca deţinătorii pe termen lung să acumuleze încontinuu bitcoin şi să îşi mărească % de bitcoin deţinut de ei.

Pentru prima oară în aproximativ 6 luni, vedem că deţinătorii pe termen lung nu mai sunt interesaţi să cumpere mai mult. 

Ne este comunicat de către deţinătorii pe termen lung că au început creşteri şi că acum este mai favorabil pentru ei să vândă, nu să cumpere.

Totuşi, nu vedem încă un declin semnificativ, mai trebuie să treacă ceva timp până când se poate afirma că deţinătorii pe termen lung încep să vândă puternic, nu doar să se oprească din a acumula.

Volumul CME creşte.

CME - Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile Exchange este cel mai mare exchange de produse derivate din lume. 

Ce face CME-ul foarte special ca exchange în spaţiul cripto sunt participanţii în această piaţă: băncile, fondurile de investiţii, etc.

Pe CME majoritatea volumului este alcătuit din participanţi instituţionali. 

Volumul pe CME atingând un nou record este un indicator foarte bun al nivelului de interes instituţional.

Băncile tradiţionale şi fondurile de investiţii încep să îşi dea seama de oportunităţile bitcoin.

Şocul de aprovizionare nu a crescut simultan cu preţul..

Un șoc de aprovizionare este un eveniment care crește sau scade brusc oferta unei mărfuri sau serviciu sau a produselor și serviciilor în general.

Şocul de aprovizionare, un indicator foarte important deoarece urmăreşte cantitatea de bitcoin pe exchange-uri. Nu a crescut o dată cu creşterea prețului în perioada aceasta.

Şocul de aprovizionare actual poate fi interpretat ca un motiv pentru o potenţială corecţie.

Şocul de aprovizionare spune că bitcoin valorează mai puţin de 50k.

Analiza bazată strict pe datele on-chain (datele publice a tuturor tranzacţiilor pe blockchain) ne spun că bitcoin este supraevaluat şi că acesta valorează aproximativ 49k.

Totuşi, deoarece avem produse pentru instituţii cum ar fi contractele futures şi mai nou, exchange traded funds. Este mai greu să interpretăm corect cererea pentru bitcoin deoarece aceasta nu se mai vede doar la nivel on-chain, ci și în volumul contractelor de futures sau etfs.

Nu arată bine acest indicator pentru bitcoin, dar nu avem de unde să ştim precis care este cererea pentru bitcoin off-chain. Este bine să fim conştienţi de acest indicator, dar să nu ne bazăm doar pe el.


Termenul mediu

Deţinătorii pe termen lung vând deţinătorilor pe termen scurt

Un tipar pe care îl vedem la începutul fiecărei perioade de creşteri este transferul monedelor de la deţinătorii pe termen lung, la cei care intră pentru prima oară în piaţă.

Acest tipar se repetă în momentul de faţă şi este ceva la care toată piaţa se aşteaptă. 

Ceea ce se întâmplă este sănătos pentru preţ şi dacă transferul monedelor continuă, este foarte posibil să vedem mai multe creşteri.

Leverage-ul nu mai este colateralizat la fel de mult cu cripto.

De la ultima valoare maximă a bitcoin din aprilie, a tot scăzut procentul de leverage (bani împrumutaţi pentru a fi investiţi) colateralizat cu criptomonede.

Atunci când vrei să te foloseşti de leverage-ul pus la dispoziţie de exchange-uri, ai două opţiuni:

  1. Poţi colateraliza cu criptomonede

  2. Poţi colateraliza cu stablecoins (criptomonede stabile)

Leverage-ul funcţionează în următorul mod:

Tu dacă depozitezi 1000 de dolari şi împrumuţi 1000 de dolari, fiecare mişcare de 1% a pieţei va acţiona asupra contului tău ca o mişcare de 2%.

Tu ai 1000, ai împrumutat 1000. Speculezi cu 2000.

Piaţa scade cu 10%, tu pierzi 10% din 2000. Acum ai un total investit de 1800. Datoria încă a rămas la fel (1000). Banii tăi sunt egali cu totalul investit - datorie. Deci 1800-1000 = 800.

Şi inversul este adevărat.

Piaţa creşte cu 10% şi tu investisei 2000, ai un total acum de 2200. Banii tăi = Totalul investit - datorie = 2200 - 1000 = 1200. 20% creştere comparativ cu 10% dacă nu ai fi împrumutat.

Problema apare atunci când împrumuţi prea mult şi rişti să pierzi tot, să devii bankrupt.

Dacă tu ai 1000 usd şi împrumuţi 9000. Ai 10000. Dacă piaţa scade cu 10%, exchange-ul pe care îl foloseşti este forţat să îţi vândă toată poziţia pentru a înapoia împrumutul.

Atunci când ai stablecoins, 1000 de dolari puşi de tine vor rămâne şi în momentul lichidării (când rămâi fără bani) 1000 de dolari.

Dar atunci când ai colateralizat împrumutul cu bitcoin şi ai investit tot în bitcoin, lucrurile devin complicate.

Deoarece banii puşi de tine îşi vor pierde şi ei valoarea o dată cu piaţa, asta complică matematica, și  face tranzacţionarea foarte grea.

Deoarece criptomonedele pot scădea semnificativ în minute, o colaterizare mai mare în criptomonede duce la o volatilitate mai mare deoarece participanţii sunt mai vulnerabili mişcărilor.

Noi vedem în poza de mai sus cum acest lucru s-a redus, iar piaţa va fi mai puţin afectată de schimbări foarte bruşte de preț.


Termen Lung

Indicatorul Binary Coin Days Destroyed spune că ne aflăm în bullrun

Binary Coin Days Destroyed este un indicator care analizează comportamentul deţinătorilor de bitcoin în funcţie de suma pe care o deţin şi de vechimea monedelor.

Coin days = zile ale monedei

Termenul UTXO se referă la cantitatea de monedă digitală cu care cineva a rămas după executarea unei tranzacții cu criptomonede. Mai exact Unspent Transactions Output / tranzacțiile necheltuite. Adică bitcoinul disponibil în wallet. 

Acest indicator se bazează pe zile ale monedei (coin days).

Dacă 1 bitcoin a fost ţinut 100 de zile - UTXO-ul  a acumulat 100 zile ale monedei

Dacă 0.5 bitcoin a fost ţinut 100 de zile - UTXO-ul a acumulat 50 zile ale monedei

Dacă 10 bitcoin a fost ţinut 1 zi - UTXO-ul a acumulat 10 zile ale monedei.

Atunci când UTXO-ul se cheltuie (se transferă) zilele monedei sunt distruse, iar acest indicator ne spune când se distrug zilele monedei acumulate.

În perioadele de bullrun, distrugerea zilelor monedei accelerează, deţinătorii pe termen lung şi balenele încep să tranzacţioneze  (să se ,,trezească”).

Acest indicator ne arată foarte clar mentalitatea pieţei, dacă în momentul de faţă acumulăm sau distribuim bitcoin.

În Q4 anul trecut (trimestrul 4), distrugerea zilelor monedei a început şi a continuat să fie semnificativă până în iunie, când volatilitatea şi interesul erau foarte joase deoarece preţul a căzut foarte mult.

În perioadă când bitcoin era sub 40k, putem observa comportament de acumulare, unde deţinătorii pe termen lung continuă să cumpere bitcoin şi cei pe termen scurt, le vând.

Din toamna anului acesta, putem observa că distrugerea zilelor a început să revină. Asta înseamnă că deţinătorii pe termen lung vând celor pe termen scurt. 

Acest comportament indică reînceperea creșterii .

Modelul “Top Cap” spune că maximul bitcoin este acum de 203.000$.

Modelul “Top Cap” dezvoltat de Willy Woo, unul dintre cei mai notabili analişti on-chain şi unul dintre sursele noastre atunci când agregăm informaţii pentru articole, spune că maximul în acest ciclu este de 203k.

Acest model a prezis până acum toate valorile maxime ale bitcoin până acum. Asta îl face foarte special.

Modelul funcţionează prin a face media aritmetică a tuturor valorilor bitcoin (average cap model) şi prin a înmulţi-o cu 35x.


Concluzii:

Termen scurt: Deţinătorii pe termen lung nu mai doresc să acumuleze.

Termen mediu: Deţinătorii pe termen scurt încep să domine, piaţa va avea probabil mai puţine mişcări extraordinar de bruşte datorită lipsei de leverage colateralizat cu criptomonede.

Termen lung: Preţul pe termen lung arată optimist şi vedem tiparele ciclurilor anterioare cum se repetă.


Beneficiază de 10% reducere la cărțile de pe iBlock.ro (cod:iblock)

Acum avem pe stoc cartea fizică “Să inventăm Bitcoin - Tehnologia din spatele primilor bani cu adevarat rari si descentralizați explicată”.

Poți descarca versiunea audio sau .PDF instant. Click pe imaginea de mai jos sau pe link-ul:

https://iblock.ro/

Ţi-ai dori şi tu să ştii de ce Elon Musk a investit miliarde în bitcoin? Sau de ce Michael Saylor împrumută toţi banii pe care îi poate împrumuta pentru a cumpăra bitcoin?

“Standardul Bitcoin” de Saifedean Ammous: Cartea care a convins companii precum TESLA și MicroStrategy că Bitcoin reprezintă asigurarea unui viitor mai bun o gasesti tot pe https://iblock.ro

StandardulBitcoin.ro