Când Bear Market?

ATENȚIE!

Nu face trading pe baza acestor informații. Toate informațiile sunt procurate din mai multe surse, trecute prin filtrul nostru și publicate. Informațiile prezentate sunt pe baza datelor la nivel fundamental de pe blockchain. Prețul plătește, nu blockchainul. Așa că nu face trading bazându-te pe ce scriem noi aici. Ce e bullish on-chain nu înseamnă ca aşa va fi și la nivel de preţ.

Dacă îţi place newsletterul, răspândeşte informaţiile persoanelor cărora le pot fi de ajutor!

Share iBlock.ro’s Newsletter

Termen scurt: Şocul de aprovizionare nu este atât de mare pe cât credeam. Investitorii pe termen lung nu au frică de scăderea preţului.

Termen mediu: Activitate redusă, dar bitcoin părăseşte exchange-urile. Lightning Network se dezvoltă.

Termen lung: Deţinătorii pe termen lung au făcut un nou record.

Termenul scurt

Noi ajustări în examinarea datelor sugerează un şoc de aprovizionare mai mic decât se credea.

Datele furnizate de către Glassnode, compania care se ocupă cu analiza on-chain, în privinţa ofertei de bitcoin devin mai precise cu trecerea timpului.

Acest lucru se întâmplă deoarece datele mai noi sunt mai predispuse la schimbări decât cele mai vechi, prin ajustarea şi rafinarea lor obţinem noi grafice în privinţa şocului de ofertă. 

Noul grafic al şocului de ofertă arată aşa:

Comparativ cu graficele de până acum, putem observa că şocul este mult mai mic decât ne arătau datele vechi.

Şoc mai mic, dar se creează divergenţă bullish.

Chiar dacă şocul de aprovizionare este mai mic decât credeam, asta nu îl opreşte să formeze o divergenţă bullish.

Preţul în ultimul timp a scăzut, dar şocul de aprovizionare a crescut.

Când se formează o astfel de divergenţă, după cum știți și voi sunt șanse să vedem un preț în creștere.

Investitorii pe termen lung, cumpără în ciuda scăderii preţului

Deşi preţul a început să oscileze în zona 40-44k, investitorii pe termen lung în mare parte, cumpără.

Piaţa este în frică extremă.

Lipsa unei creşteri parabolice şi nişte turbulenţe i-au îndepărtat pe mulţi de piaţă, vedem un exod al persoanelor uşor influenţate de către mişcarea de preţ.

,,Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”

,,Ai frică când alţii sunt lacomi şi fi lacom când alţii au frică”

- Warren Buffet

Termenul mediu

Numărul de tranzacţii arată o activitate de bear market

Numărul de tranzacţii pe care le vedem on-chain, ne spune o poveste care nu susţine o revenire a pieţei curâ.

Numărul de tranzacţii fiind relativ scăzut ne indică faptul că nu este interes din partea traderilor ,,retail” (individuali, comuni).

Totuși o  activitate scăzută poate însemna doar că deţinătorii pe termen lung au mai rămas în piaţă, restul participanţilor care doar au intrat pentru a face ,,bani rapizi” au plecat.

Activitatea scăzută poate fi un punct puternic în formarea unei păreri bearish.

Toată lumea retrage.

Un punct bun pentru un caz bullish este retragerea bitcoin de pe exchangeuri.

Retragerea bitcoin de pe exchange-uri este unul dintre cele mai pozitive semne pe care le poate arăta analiza on-chain.

Motivul este unul simplu: bitcoin care nu este pe exchange-uri, nu poate fi vândut.

Retragerea este un semn al devotamentului faţă de ţinerea pe termen lung a bitcoin .

Devotamentul acesta care se manifestă din martie 2020, are nişte implicaţii mai mari decât doar o simplă creştere a preţului. Dacă cultura spaţiului cripto va fi ,,HOLD”, vom ajunge să folosim mai puţin de 1% din bitcoin, 99% va fi inactiv. Bitcoin va încuraja conservatorismul financiar al oamenilor, nu consumerismul absurd.

Numărul de noduri Lightning Network și lichiditatea este în rapidă creştere

Lightning Network este o soluţie de tip layer 2 care permite utilizatorilor Bitcoin să tranzacţioneze sume mici fără a fi supuşi la comisioane de tranzacţionare ridicole (30 de lei pentru o cafea de 8 lei).

O creştere a numărului de noduri Lightning Network ne arată că persoanele doresc să tranzacţioneze bitcoin şi să nu mai fie constrânse de reţeaua principală. Acest lucru se datorează în mare parte si țării EL Salvador, unde 2.1 milioane oameni folosesc wallet-uri care sunt compatibile cu LN.

Aproximativ 125 milioane USD sunt blocaţi în bitcoin pe rețeaua Lightning Network.

Aceşti 125 milioane nu vor mai fi supuşi la aceleaşi restricţii impuse de reţeaua principală şi vor putea fi folosiţi mult mai eficient pentru plăţi mici.

Reţeaua Lightning face din Bitcoin un mijloc de transfer de valoare. Mai nou se pot transfera și bani fiduciari (USD,RON etc..) datorită Lightning Network prin Bitcoin.

Termenul lung

80.5% din bitcoin este în mâinile deţinătorilor pe termen lung

O cifră foarte importantă pentru termenul lung este oferta bitcoin în mâinile deţinătorilor pe termen lung. 

Deţinătorii pe termen lung acumulează în perioade de bear market şi încep să vândă abia în bull market.

În momentul de faţă, deţinătorii pe termen lung au făcut un nou record al proporţiei de bitcoin deţinute de către ei: 80.5%.

O simplă analiză vizuală asupra graficului începând cu 2015 (timpuri relativ mai recente) ne arată aproape perfect corelaţia între procentul de bitcoin deţinut de către deţinătorii pe termen lung şi maximele/minimele ale pieţei.

În 2017 la vârf doar 58.0% din bitcoin era în mâinile deţinătorilor pe termen lung.

În 2021, 67.7%.

În 2015, respectiv început de 2019, când piaţa a înregistrat minime înaintea de începerea unui nou bullrun (oportunitatea maximă pentru investitori), deţinătorii pe termen lung dominau cu aproximativ 80% din bitcoin în portofelele lor.

Dacă China te interzice, faci ceva bine.

Efectele pe termen lung ale interzicerii în China sunt chiar benefice pentru tehnologia interzisa.

Guvernul Chinez ştie foarte bine ce are potenţial de a deveni masiv şi acţionează corespunzător. Este în multe feluri, un indicator al disrupţiei.

Companiile care au fost interzise de China au crescut masiv de atunci. Bitcoin a crescut masiv în ciuda faptului că a fost interzis de mai multe ori!

Scăderile pe termen scurt în urma interzicerii în China sunt cauzate de către persoanelor prost informate care acţionează impulsiv.

Poţi să interzici tehnologia, dar nu poţi să o oprești.

Concluzii:

Termen scurt: Şocul de aprovizionare este mai mic decât credeam dar formează o divergenţă bullish, presiunea de a creşte nu este atât de puternică, asta ne arată ca datele on-chain nu sunt veridice absolut mereu, interpretarea lor poate fi eronată şi trebuie să le tratăm cu o doză mică de scepticism mereu. Investitorii cumpără, nu sunt speriaţi de scăderea preţului.

Termen mediu: Avem puncte de vedere bullish dar şi bearish pe care trebuie să le discernem individual şi să ne gândim care vor avea un impact mai mare asupra preţului.

Termen lung: Deţinătorii pe termen lung sunt gata să acapareze şi mai multe procente din bitcoin, preţul şi procentul deţinătorilor pe termen lung au o relaţie inversă relativ proporţională. Bitcoin va avea succes cu aprobarea Chinei sau nu.


Am lansat prima carte audio despre Bitcoin în limba română

Precomandă cartea fizică “Să inventăm Bitcoin” sau descarcă versiunea audio instant și vei primi gratuit și versiunea electronică (pdf). Click pe imaginea de mai jos sau pe link-ul: https://iblock.ro/sib pentru mai multe detalii.

Codurile de reducere expiră în data de 10 octombrie

Mai ai la dispozitie aproximativ 10 zile ca să mai poți achiziționa cartea “Standardul Bitcoin” la o reducere de 30 lei. Dacă nu ai facut-o pană acum, îți recomand să o faci. Folosește codul “iblock” pentru o reducere de 30 lei. Cartea va ajunge la tine urmatoarea zi dacă ai facut comanda pană în ora 13:00. Excepție in weekend.

Clicl pe imaginea de mai jos sau pe www.standardulbitcoin.ro

Podcast Luni la ora 10:00

Te invit să urmărești un podcast alături de un tânăr cu adevărat special: Vlad Sas.