Corectia mult asteptata - Primul Newsletter iBlock

iBlock.ro începe o nouă iniţiativă: Newsletter-uri săptămânale a căror scop este prezentarea ştirilor, evenimentelor şi stării pieţei de criptomonede.

Aceasta este prima ediţie a newsletter-ului! 

Niciuna din informaţiile prezentate nu reprezintă un sfat investiţional.

În ultima săptămână am asistat la spargerea nivelului psihologic important de 50k USD pe bitcoin.

Analizând piaţa şi starea ei curentă, avem următoarele lucruri de considerat în investiţiile noastre:

Termenul scurt: monedele sunt depuse pe exchange-uri, se transferă bitcoin de la investitorii pe termen lung la speculatori.

Termenul mediu: Toate tipologiile de investitori cumpără în momentul de faţă. cei mici dar şi cei mari.

Termenul lung: Cumpărătorii mici cumpără puternic, trezoreriile corporatiste continuă acumularea de bitcoin, adopţia instituţională continuă.

La final sunt prezentate cele mai importante ştiri din ultima săptămână.

Termenul scurt

Investitorii pe termen lung

Pe acest grafic, putem vedea fluxul de depozite şi retrageri de pe exchange-uri a investitorilor pe termen lung. În creşterea recentă de la preţurile joase, investitorii pe termen lung au acumulat mai mult bitcoin, dar o dată cu intrarea preţului în zona relativ ridicată de “48-50k”, se poate observa cum au început să vândă, semn al unei posibile retrageri din piaţă.

Trebuie conştientizată posibilitate unei eventuale corecţii până la zona de 40-45k a bitcoin-ului pe termen scurt.

Intră monede pe exchange-uri

Intrarea monedelor pe exchange-uri nu este un semn bun pentru preţ, multe persoane doresc să iasă din piaţă la valori relativ ridicate şi să îşi acopere pierderile suferite în scăderea recentă. Trendul depozitării bitcoin-ului este ascendent şi probabilitatea de a continua este ridicată.

Șocul de aprovizionare

Şocul de aprovizionare (Supply Shock) al bitcoin-ului are o divergenţă negativă (bearish).

Un șoc de aprovizionare  este un eveniment care crește sau scade brusc oferta unei mărfuri sau serviciu sau a produselor și serviciilor în general.

Şocul de aprovizionare al bitcoin-ului este în scădere, acest lucru înseamnă că piaţa nu mai are probleme cu stocul de bitcoin disponibil, o ofertă mai mare a bitcoin-ului pe piaţă rezultă un preţ mai mic. 

Preţul s-a dus în sus, dar şocul de aprovizionare în jos, acest fenomen al unui indicator ducându-se într-o direcţie şi altul în cealaltă se numeşte: divergenţă. Şi poate fi bullish sau bearish pentru preţ, depinzând direcţia indicatorilor. Divergenţa prezentată mai sus este una bearish.

Termenul mediu

Toate tipologiile de investitori au cumpărat, de la cumpători individuali, la balene şi super-balene.

De remarcat activitatea balenelor, contrară normelor de până acum de a vinde în bullrun-uri, este un comportament atipic care sparge tiparul curent de comportament al super-deţinătorilor bitcoin.

Termenul lung

În acest grafic, care arată cantitatea de bitcoin ţinută în ETF-uri (Exchange Traded Funds) şi trezorerii corporative, putem vedea cum activitatea de cumpărare a continuat în timpul scăderii masive.

Trezorerie corporativă = Totalitatea banilor şi a activelor deţinute de o corporaţie. 

Acest fapt denotă cerere instituţională chiar şi în perioadele mai puţin extatice a pieţei. Adopţia Bitcoin este pe drum.

Bitcoin si Volumul de pe Blockchain

Preţul bitcoin în trecut a avut o puternică corelaţie cu volumul tranzacţiilor efectuate, adică o creştere a preţului venea în acelaşi timp cu mai mult bitcoin fiind tranzacţionat pe blockchain.

Bitcoin schimba mâinile des în trecut deoarece multe persoane doreau să ia parte la mişcarea de preţ. Lipsa creşterii volumului de tranzacţii ne arată că piaţa este în stadiul de negare al unui nou ciclu de creştere.

Concluzii: 

Termen scurt: Din cauza fluxului de monede în exchange-uri, pe termen scurt ne putem aştepta la o corecţie, preţul poate scădea până la 40-45k.

Termen mediu: Activitatea balenelor denotă entuziasm pentru o potenţială creştere, comportamentul este atipic şi poate duce pe termen mediu la creşteri.

Termen lung: Acumularea bitcoin-ului de către corporaţii în timpul scăderii este un lucru pozitiv, iar volumul scăzut al tranzacţiilor arată că nu avem foarte multă lăcomie, sentiment manifestat la sfârşitul unui ciclu al pieţei.

Top ştiri din ultima săptămână: 

Substack intră în parteneriat cu Opennode şi acordă celor 500 000 de abonaţi ai site-ului opţiunea plăţii cu bitcoin prin Lightning Network.

Rețeaua Lightning este un protocol de plată „layer 2” conceput pentru a fi stratificat deasupra unei criptomonede bazate pe blockchain. Acesta este destinat să permită tranzacții rapide între nodurile participante și a fost propus ca o soluție la problema scalabilității bitcoin.

El Salvador pregăteşte mai mult de 200 de atm-uri pentru bitcoin.

Se numesc ,,Chivo”, un cuvânt local care înseamnă ,,cool”, atm-urile nu vor avea comisioane, conform preşedintelui Nayib Bukele. El a mai adăugat că vor mai fi încă 50 de ramuri financiare în întreaga ţara pentru depozitarea şi retragerea banilor.

MicroStrategy, lider instituţional pe piaţa criptomonedelor, a cumpărat la preţul de ~45k, bitcoin în valoare de 177 milioane usd.

Microstrategy deţine acum aproximativ 108k bitcoin.

Aceasta fost prima ediţia din multe ce vor urma a newsletter-ului iBlock, te încurajez să oferi cât mai mult feedback în comentarii şi să spui ce ţi-a plăcut şi nu ţi-a plăcut.