De unde apar LICHIDĂRILE?

Ce s-a întâmplat ieri?

Astăzi vom discuta despre scăderea recentă, foarte agresivă şi implicaţiile ei asupra pieţei.

ATENȚIE!
Nu face trading pe baza acestor informații. Toate informațiile sunt procurate din mai multe surse, trecute prin filtrul nostru și publicate. Informațiile prezentate sunt pe baza datelor la nivel fundamental de pe blockchain. Prețul plătește, nu blockchainul. Așa că nu face trading bazându-te pe ce scriem noi aici. Ce e bullish on-chain nu înseamnă ca aşa va fi și la nivel de preţ.

În articolul de astăzi:

Termen scurt: Scăderea bruscă a fost începută pe pieţele futures, de speculatorii pe termen scurt care au fost lichidaţi.

Termen mediu: Această scădere este una semnificativă în materie de preţ, dar factorii fundamentali on-chain sunt încă pozitivi.

Termen lung: Viziunea noastră nu s-a schimbat pe termen lung în urma mişcării bruşte. Rămâne congruentă cu cea din articolele trecute. Nu o vom aduce în discuţie astăzi.

Termenul scurt

Preţul

Dintr-un punct de vedere strict tehnic, dump-ul a fost notabil de violent şi rapid, 10% din valoarea pieţei a fost eradicată în mai puţin de 4 ore, rezistenţe importante au fost sparte şi panica a cuprins piaţa. 

Dar este această panică justificată?

Bitcoin Open Interest

Piaţa, de la scăderea majoră din mai, a început să îşi revină conform tuturor parametrilor. Unul dintre aceşti parametrii este Open Interest.

Open Interest reflectă valoarea totală în dolari a poziţiilor deschise pe piaţa de futures de către traderi. 

Open Interestul bitcoinului nu a depăşit maximele istorice, dar comparativ cu trecutul apropiat, aproape s-a dublat.

Un Open Interest ridicat indică faptul că noi traderi intră în piaţă, dar poate însemna şi că traderii din prezent împrumută fonduri pentru a tranzacţiona cu mai multă putere.

Împrumutatul fondurilor la un nivel colectiv, este foarte periculos, deoarece dacă prea multe persoane împrumută prea mult, un trader cu foarte multe fonduri la dispoziţie poate profita în urma lor. Uite cum se desfăşoară procesul:

  1. 10 Traderi care au fiecare 100 dolari cumpără bitcoin.

  2. Piaţa creşte în timp cu 10% şi fiecare a făcut câte 10 dolari.

  3. Aceşti traderi devin lacomi şi împrumută 900 de dolari fiecare şi cumpără bitcoin cu ei.

Fiecare trader are acum 1010 dolari investiţi în piaţă, dar şi 900 de dolari în datorii. un leverage de aproximativ 10x.

Open Interestul acestor traderi este de 10100 dolari.

  1. Un super-trader observă ce se întâmplă şi vede că dacă piaţa ar scădea cu ~11%, traderii ar fi fortaţi de exchange să îşi inchidă poziţiile, iar el ar putea profita.

  2. Super-traderul face short: împrumută foarte mult bitcoin, îl vinde în piață  şi piaţa scade cu 11%.

Cei 10 traderi, şi-au pierdut toate fondurile deoarece la un leverage de 10x, scăderile şi câştigurile sunt de 10x amplificate.

Când cei 10 traderi vând forţat, super-traderul cumpără.

  1. Super-traderul îşi acoperă poziţia cumpărând bitcoinul la un preț mai mic, și diferența dintre prețul de vânzare a bitcoinului împrumutat și cel de cumpărare îi rămâne lui atunci când înapoiază bitcoin-ul. Piaţa revine unde era înainte, iar el a rămas cu toate fondurile deţinute de cei 10 traderi. 

Realitatea este cruntă, din acest motiv trebuie să nu foloseştii leverage.

Acest fenomen se numeşte Stop Hunting şi se întâmplă pe toate pieţele de derivate.

Scăderea de ieri a fost un stop hunt (o vânătoare de ordine stop-loss).

Lichidări

Conform bybt.com, în ultimele 24h, 3.62 miliarde de dolari au fost lichidaţi de acest stop hunt.

Open interest închis

Iar conform coinalyze.net, 22.77% din Open Interest a fost închis ieri.

Ce înseamnă asta? Traderii lacomi, speculatori cum sunt adesea numiţi, au fost scoşi din piaţă iar fondurile lor au fost transferate către mâini mai puternice, care nu vor expune piaţa la astfel de vulnerabilităţi în viitor, dar care vor profita de ele în viitor.

Stop Huntingul, poate apărea atunci când există preţ în creștere și volum în scădere. Haideţi să vedem ce discuta Paul Achim în data de 26 august pe live-ul de pe canalul youtube iBlock: 

,,Nici nu se cumpără nici nu se vând cantităţi foarte mari (...) ne-am fi dorit ca această creştere să fie alimentată de un volum în creştere, asta ne-ar arăta faptul că avem o presiune susţinută de cumpărare în piaţă şi trendul ar fi fost şi mai sănătos. Faptul că noi creştem pe un volum în scădere nu e cel mai sănătos lucru.” - Paul Achim

Termenul Mediu

În ciuda panicii şi a disconfortului creat de scădere pieţei pe termen scurt, termenul mediu încă este optimist conform datelor on-chain. 

Bitcoin în posesia deţinătorilor pe termen lung

Numărul de bitcoin ţinut de deţinătorii pe termen lung tocmai a atins un nou maxim istoric. Însemnând că deţinătorii pe termen lung nu sunt foarte interesaţi în a îşi vinde bitcoinul în momentul de faţă, ci în a acumula mai mult.

Ei au acum ~13 million BTC cu 20% mai mult decât aveau cand pretul a atins recordul din Aprilie de 63000$.

Media de 14 zile a hash rate-ului

Hash rate-ul per secundă sau puterea computaţională folosită pentru a minerii bitcoin, este mai mare cu 42% comparativ cu cea mai scăzută valoare văzută în Iulie.

Acest metric se crede că va trece de fosta valoare maximă de 180 ExaHashes per secundă o dată ce toţi minerii chinezi alungaţi de către guvern se vor reloca.

Un hash rate ridicat indică o reţea mai bine securizată şi motive pentru ca piața să aibă mai multă încredere în reţea.

Bitcoin-ul cheltuit în funcţie de vârstă

Un grafic glassnode nou, numit Spent Volume Age Bands, care ne arată tranzacţiile făcute la un anumit punct pe blockchain în funcţie de vârsta UTXO-ului bitcoin indică că ne aflăm la începutul unei noi creşteri parabolice.

Acest grafic spune următoarele lucruri: Monedele noi (young), adică cele care au fost tranzacţionate recent, atunci când constituie majoritatea volumului, indică două lucruri:

  1. Tocmai am ajuns la un top al pieţei

  2. Piaţa nu crede în posibile creşteri noi.

Atunci când piaţa este foarte entuziasmată, domină tranzacţiile făcut de monede noi.

Dar domină tranzacţiile făcute de monede noi şi atunci când începe un val de creşteri, în care majoritatea persoanelor nu au încredere..

Cum noi tocmai ce am revenit dintr-o perioadă unde au dominat monedele noi şi piaţa a fost -50%, singurul răspuns logic la monedele noi dominând este că piaţa nu crede 100% într-o prelungire a bullrun-ului.

Datele care reies din acest grafic spun că suntem la începutul unui val de creşteri. Young coins dominând după o capitulare masivă a pieţei indică noi creşteri în care oamenii nu au încredere, aceste creşteri sunt notate pe grafic cu albastru (2012, 2015-2016 şi acum: 2021).

Dominanţa bitcoin

Dominanţa bitcoin, prin valoarea ei relativ scăzută, încă ne arată sentimente bullish în piaţă. 

Când piaţa scade, de obicei vedem cum bitcoin creşte în dominanţa, iar altcoinurile care sunt mai riscante pierd din popularitate.

Dar când piaţa creşte, investitorii şi traderii doresc mai mult risc în speranţa la creşteri mai mari, ceea ce oferă criptomonedele alternative .

Dominanţa bitcoin exprimă foarte clar spre ce tinde piaţa la un anumit moment: risc sau siguranţă.

Cum putem vedea pe grafic, piaţa conform dominanţei bitcoin este încă în full bullrun mode. Dacă dominanţa continuă să rămână relativ joasă, este o şansă bună ca piaţa să continue să crească datorită oamenilor care doresc să îşi asume riscuri.

Bonus

Președintele El Salvador Nayib Bukele, a cumpărat pentru ţara lui, 150 de bitcoin în urma scăderii. În total El Salvador deține 400 bitcoin. 

Cine ar fi crezut în 2010, când un tip a cumpărat 2 pizza cu 10.000 bitcoin că în 2021 o ţară va cumpăra după un dump, 150 de bitcoin pentru a acumula rezerve?

Extraordinar când te gândeşti cât de repede se pot schimba mentalitățile.

Concluzii

Termen scurt: Această scădere a fost una cauzată de speculatori, care au împrumutat prea mult şi au fost vânați (stop hunted), prețul în creștere fiind fragil din cauza volumului în scădere.

Termen mediu: În ciuda scăderii violente, factorii fundamentali care acţionează asupra pieţei sunt încă pozitivi, iar o revenire nu este imposibilă.

Vineri Invitat special la Podcast

Un urmaritor mi-a scris povestea lui și am zis că ar fi super să o aflați și voi. Lui Gabriel i s-au furat toate fondurile pe care le avea pe binance printr-o metodă nouă și chiar ingenioasă. Vineri o să aveți ocazia să aflați povestea lui Gabriel și să învățați o lecție care pe el l-a costat foarte mulți bani.

Să inventăm Bitcoin

Curând lansăm cartea “Să inventăm Bitcoin” de Yan Pritzker. O carte foarte ușoară care te va ajuta să înțelegi cum funcționează Bitcoin la nivel tehnologic fundamental introducându-te în călătoria inventării lui. Toți cei care vor face precomanda la carte vor primi cartea și în format electronic (pdf). Plănuim ca această carte să fie lansată și în format audio book, pentru cei care nu au timpul necesar cititului. Vă ținem la curent.

Până atunci nu uitați de cea mai vanduta carte din lume despre Bitcoin: Standardul Bitcoin de Saifedean Ammous care acum este valabilă și în limba romana pe:

https://standardulbitcoin.ro

Iar dacă îți place ceea ce facem, vrei să ne susții și vrei sa înveți mai multe despre acest domeniu te încurajăm să comanzi cărțile publicate de iBlock.