Potenţiala criză venită din China?

Ce face China criptomonedelor din nou?

În ediţia de astăzi a articolului vom vedea ce se întâmplă cu bitcoin, cum de a scăzut şi ce treabă au imobiliarele din China cu cea mai recentă scădere.

Dacă îţi place newsletterul, răspândeşte informaţiile persoanelor cărora le pot fi de ajutor!

Share iBlock.ro’s Newsletter

Vom dezvolta datele on-chain, ca întotdeauna, te vom informa şi pregăti pentru următoarea perioadă cu tot ce trebuie să ştii.

Fără a adăuga mai multe, începem:

ATENȚIE!

Nu face trading pe baza acestor informații. Toate informațiile sunt procurate din mai multe surse, trecute prin filtrul nostru și publicate. Informațiile prezentate sunt pe baza datelor la nivel fundamental de pe blockchain. Prețul plătește, nu blockchainul. Așa că nu face trading bazându-te pe ce scriem noi aici. Ce e bullish on-chain nu înseamnă ca aşa va fi și la nivel de preţ.

Termen scurt:  Problema Evergrande. Evergrande este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, are datorii în valoare de aproximativ 300 mld. dolari şi este aproape de insolvenţă. Pieţele financiare globale au căzut din cauza acestei companii.

Termen mediu:  Piaţa a creat profituri modeste pentru deţinători în ultimele luni. Puterea de minerit (Hashrate-ul) este în creştere puternică.

Termen lung: Criptomonedele sunt transferate în afara exchange-urilor în cantităţi masive. Thermocap-ul (un metric interesant) ne arată că piaţa începe să fie supra evaluată.

Termenul scurt

Ce este ,,Evergrande”?

Evergrande este un dezvoltator imobiliar chinez cu o problemă în valoare de 300 miliarde usd. Gigantul chinez din cauza unei lipse de cerere pentru imobiliare se află într-o situaţie oribilă. 

Nu are destui bani pentru a îşi plăti datoriile.

În momentul scrierii acestui articol, compania este aproape de insolvenţă. Situaţia se aseamănă foarte mult cu cea a băncii ,,Lehman Brothers” în 2008.

De ce este Evergrande relevant?

Evergrande este relevant deoarece 300 de miliarde de dolar în datorii nu pot fi împrumutate de la o singură persoană, mai bine spus: de la o singură bancă. 

Când eşti o companie mare şi ai o datorie de 3 miliarde, tu ai o problemă cu banca.

Când eşti o companie mare şi ai o datorie de 300 miliarde, băncile au o problemă cu tine.

Băncile care au împrumutat bani către Evergrande, au o problemă. Băncile internaţionale în mare parte nu au împrumutat bani către Evergrande, iar din acest motiv, nu sunt afectate (în mare parte).

Totuşi, economia mondială, este foarte bine conectată, până şi China, care are un sistem economic mult mai naţionalizat, care nu comunică atât de mult cu restul lumii, doar prin exporturi, poate avea un impact major asupra pieţelor financiare globale.

Fiecare părticică a sistemului economic global este importantă, iar dacă una nu funcţionează bine, tot sistemul simte.

Cu ce poate afecta  asta bitcoin?

Deoarece bitcoin are o corelaţie cu pieţele financiare de acţiuni (S&P500), a căzut în corcondanţă cu restul pieţei. Se poate exercita o influenţă majoră din partea pieţei de capital asupra criptomonedelor.

Evergrande, chiar dacă nu are nici o treabă cu criptomonedele, poate exercita în momentul de faţă pe termen scurt, cea mai puternică influenţă.

Lucrurile nu sunt atât de negre totuşi, dacă guvernul chinez decide că Evergrande merită să fie ,,salvată” printr-un bailout (o infuzie de bani meniţi să salveze o companie), toată problema va fi rezolvată peste noapte la costul yuanului chinez.

Pe lângă asta, bitcoin este de ceva timp într-o zona de “zigzag” care este complet random, de aceea problema Evergrande  poate fi doar un prilej de a crea incertitudine în piață chiar dacă sunt șanse ca în realitate să nu aibă o legătură. 

Termenul Mediu

Piaţa a creat profituri modeste pentru deţinători în ultimele luni.

Piaţa a creat în ultimul timp (din Iulie târziu), profituri, pentru cei care au speculat. Această afirmaţie indică un anumit lucru: am avut un suport puternic care a fost gata să cumpere în orice moment.

Acest suport este foarte probabil să fie realizat de către super-balenele amintite în newsletterul trecut.

În momentul de față, suntem într-o zonă foarte incertă în privința continuării acestui suport. 

Balenele care au o gândire pe termen foarte  lung, favorizează acumularea de bitcoin la orice reducere posibilă, fie ea un mic dip, sau un bear market de câțiva ani.

Problema intervine atunci când speculatorii pe termen scurt devin mult mai puternici decât balenele raționale.

Bitcoin are o şansă foarte bună de a îți aduce un profit în următorii 10 ani, dar în următoarea zi, săptămână, lună… orice e posibil. 

Puterea de calcul (hashrate-ul) este în creştere

Hashrate-ul (puterea de calcul), se recuperează foarte mult, doar 25% din putere mai trebuie recuperată şi vom fi la un nou record , acest lucru este bun pentru rețeaua Bitcoin deoarece aduce securitate şi credibilitate sporită.

Mineritul deocamdată a prezentat semne sănătoase de recuperare şi indică o potențială creştere a prețului.

Termen Lung

Tot mai mult bitcoin este scos de pe exchange-uri

Vedem un declin masiv al procentului de bitcoin aflat pe exchange-uri.

Acest fenomen este foarte bun pentru creşterea prețului.

Singurul mod de a face prețul bitcoin  să scadă, este prin a îl vinde.

Modul prin care majoritatea oamenilor îşi vând bitcoinul este prin exchange-uri. 

Dacă bitcoinul nu se află pe exchange-uri, se află pe walleturi de pe blockchain.

Doar bitcoin ținut în exchange-uri poate fi vândut. Din acest motiv, scăderea procentului de bitcoin care se află pe exchange-uri, reprezintă un motiv pentru care şocul de aprovizionare se poate ridica mai mult.

Thermocap

Thermocap-ul prezintă o potențială zonă bearish

Thermocap reprezintă suma tuturor recompenselor primite de mineri.

Acest indicator corelează bitcoinul primit ca recompensă pentru mineritul unui bloc, cu prețul bitcoin din acel moment şi îl adună, realizând astfel suma totală primită de mineri.

în momentul de față Thermocap = ~30.3 miliarde usd.

Top-uri ale pieței

Istoric, piața a avut top-uri în intervalul 32x-64x thermocap.

Ce înseamnă asta? Când marketcap-ul bitcoin ajunge între  32x și 64x thermocap, atunci piața este supraevaluată şi cresc șansele să urmeze un declin.

Piața acum

În momentul curent, suntem foarte aproape de 32x.

Lucrul acesta sugerând că dacă prețul continuă creșterea intrăm în zona supraevaluată. Thermocap-ul a fost consistent în trecut, indicând cu înaltă acuratețe zonele unde bitcoin a fost supraevaluat şi subevaluat.

Concluzii:

Termen scurt: Evergrande trebuie monitorizat cu mare atenţie, în ciuda faptului că sunt șanse să nu aibă prea mare relevanţă directă în spaţiul cripto poate avea relevanță cu piața de capital globală. Nu știm încă cum va arata bitcoin in situația în care intrăm în bear market pe piața de capital.

Termen mediu: Diverşi indicatori indică lucruri pozitive pentru piaţă, dacă se dovedește că situația Evergrande nu este atât de “neagră” ,pe baza indicatorilor actuali piața are mari șanse să-și continue creșterea..

Termen lung: Monedele părăsesc exchange-urile, thermocap-ul ne arată o zonă unde să devenim precauți, în momentul de față nu suntem în zona de “pericol” (32x-64x) 

Cumpără versiunea audio descărcabilă a cărții Să inventăm Bitcoin !

Săptămâna aceasta lansăm cartea “Să inventăm Bitcoin” de Yan Pritzker. O carte foarte ușoară care te va ajuta să înțelegi cum funcționează Bitcoin la nivel tehnologic fundamental introducându-te în călătoria inventării lui. Toți cei care vor face precomanda la carte vor primi cartea și în format electronic (pdf). Plănuim ca această carte să fie lansată și în format audio book, pentru cei care nu au timpul necesar cititului. Vă ținem la curent.

Până atunci nu uitați de cea mai vândută carte din lume despre Bitcoin: Standardul Bitcoin de Saifedean Ammous care acum este valabilă și în limba română pe:

https://standardulbitcoin.ro

Dacă îți place ceea ce facem, vrei să ne susții și vrei sa înveți mai multe despre acest domeniu te încurajăm să comanzi cărțile publicate de iBlock.