SUPER-CICLU in confirmare

Posibilă spargere a ciclului pieţei de 4 ani!

Bine ai revenit la a doua ediţie a Newsletter-ului iBlock.ro, astăzi vom analiza noile date pe care le-am adunat din piaţă pe termen scurt şi vom aduce mai mult sens privind părerea prezentată în articolul trecut a termenului mediu şi lung a pieţei.

ATENȚIE! 

Nu face trading pe baza acestor informații. Toate informațiile sunt procurate din mai multe surse, trecute prin filtrul nostru și publicate. Informațiile prezentate sunt pe baza datelor la nivel fundamental de pe blockchain. Prețul plătește, nu blockchainul. Așa că nu face trading bazându-te pe ce scriem noi aici. Ce e bullish on-chain nu înseamnă ca aşa va fi și la nivel de preţ. 

În ultimul articol am semnalat potenţiale probleme pe termen scurt, care la câteva ore după publicarea articolului s-au evidenţiat. Ne bucurăm pentru cei mai mult de 800 de cititori şi pentru tot feedback-ul pozitiv care ne motivează să continuăm oferirea unui newsletter de calitate.

În articolul de astăzi:

Termen scurt: Noi date au apărut pe piaţă care arată un nou flux de investitori intrând in piaţă şi datorită lor riscul unei scăderi majore este atenuat.

Termen mediu: O continuare a consolidării curente este foarte probabilă cu o spargere agresivă şi rapidă a nivelului 50.000 USD posibilă în următoarele 1-3 săptămâni. (nu e sfat investiţional)

Termen lung:  Un şoc de aprovizionare se formează, foarte similar cu cel din trimestrul 4 2020 - trimestrul 1 2021. Acest fenomen este atipic unui ciclu normal al bitcoinului. Ne indică creşteri în trimestrul 4 2021 şi posibil, un nou ciclu bitcoin nemaivăzut până acum.

Iar la final vom prezenta o recapitulare şi concluzie a informaţiilor.

Termenul scurt

Acest grafic ne arată comportamentul investitorilor pe termen lung: dacă ei vând sau cumpără. În newsletter-ul de data trecută am prezentat cum aceştia au început să vândă o dată cu intrarea în zona de 48k-50k a preţului. Acest fapt prezenta motiv de îngrijorare, întrucât investitorii pe termen lung sunt în mare parte actori inteligenţi şi informaţi ai pieţei.

Săptămâna aceasta ni se prezintă informaţii bune în această privinţă:  Investitorii pe termen lung au reînceput acumularea şi zona de 48k-50k nu mai prezintă o zonă incertă pentru piaţă.

Posibila corecţie amintită în ultimul articol, a fost până la doar 46.2k deoarece am văzut o participare cu caracter optimist din partea investitorilor pe termen lung, care au cumpărat atât prin ordine de piaţă, dar şi prin ordine cu limită de cumpărare.

Un ordin cu limită de cumpărare este un ordin de cumpărare al unui activ la sau sub un preț specificat, permițând tranzacţionarilor să controleze cât plătesc

Un ordin de piață este o instrucțiune către un broker/exchange de a cumpăra sau vinde un activ imediat la cel mai bun preț curent disponibil.

Părerea optimistă pe termen scurt este susţinută şi de şocul de aprovizionare (supply shock) al bitcoinului. 

Un șoc de aprovizionare  este un eveniment care crește sau scade brusc oferta unei mărfuri sau serviciu sau a produselor și serviciilor în general.

Divergenţă negativă în proces de anulare

Divergenţa negativă prezentată în ultima ediţie a newsletter-ului nu s-a materializat (din fericire). Cu cât şocul de aprovizionare al monedelor pe exchange-uri este mai ridicat, cu atât prețul lor se pot ridica cu mai multă uşurinţă şi pot ajunge la valori din ce în ce mai mari. 

Comisioanele tranzacțiilor au scăzut

Un lucru cu o mai puţină aplicabilitate imediată pentru o părere a direcţiei pieţei este că bitcoinul a devenit mult mai ieftin de tranzacţionat on-chain, acest lucru arată un nivel scăzut de zgomot în piaţă şi oportunitatea de a îţi muta bitcoin-ul la un la un comision rezonabil, dar vine la pachet cu o volatilitate mai scăzută, interes mai mic din partea participanţilor la piaţă şi o şansă mai mică de a avea creşteri dramatice în scurt timp.

Sentimentul Pieţei

Alternative.me, un site care se ocupă cu evaluarea sentimentului de lăcomie şi frică în piaţă, arată un nivel de lăcomie prezent, totuşi, în conformitate cu restul analizei din acest articol, nu este unul total nefondat şi nu reprezintă o sursă de îngrijorare la momentul actual..

Termenul mediu

Un model al preţului bitcoin indică creşteri

Modelul de evaluare al bitcoinului în conformitate cu şocul de aprovizionare indică valoarea reala a bitcoinului de “55.000 USD”, sugerând că putem cumpăra la un discount. Acest model care se bazează pe cerere şi oferă, oferă o bună estimare a unei reduceri sau a unei scumpiri, iar în cazul nostru, este o şansă bună de a se arăta folositor. Preţul posibil poate ajunge la valoarea reală în aproximativ 1-3 săptămâni.

Profituri nerealizate ale pieţei - impactul psihologic

Un alt lucru important de considerat pe termen mediu este profitul nerealizat al pieţei, acesta afectează gândirea pieţei şi este complet legat de preţul unde bitcoinul s-a vândut şi cumpărat.

Ariile, unde bitcoinul a fost acumulat, care au o influenţă asupra ciclului curent sunt următoarele: 

31k-40k - 2.985M BTC au fost cumpăraţi aici şi reprezintă preţul de bază (price floor), sunt reprezentaţi de zona verde a graficului

45k-50k - 1.651M BTC au fost cumpăraţi între aceste valori curente, iar 50k poate reprezenta o rezistenţă importantă. Bitcoinul cumpărat aici este reprezentat de zona portocalie a graficului

53.7k-59k - 1.336M BTC au fost cumpăraţi aici, iar persoanele care deţin bitcoin din această zonă, încă nu sunt pe profit. Bitcoin cumpărat aici este în zona roz a graficului.

Deoarece 1.336M BTC sunt încă în pierdere, există posibilitatea unei rezistenţe puternice  în zona de 53k-59k din cauza dorinţei oamenilor de a îşi recupera banii pierduţi pe hârtie. Nu ne aşteptăm la o scădere castrastrofală a pieţei o dată cu atingerea acestei zone de preţ (53-59k), dar va fi o zonă cu o potențială rezistenţă.

Termenul scurt prezintă diferiţi factori favorabili creşterii preţului care se vor revărsa în timp, pe termenul mediu. Dar termenul lung, care urmează în următoarea secţiune a articolului, are șansa de a duce piaţa pe noi culmi.

Termenul Lung

Şoc de aprovizionare pe termen lung

Şocul de aprovizionare al deţinătorilor pe termen lung, un grafic foarte interesant dar care din cauza definiţiei a deţinătorului pe termen lung, răspunde foarte greu la noi informaţii.

deţinător pe termen lung (în contextul actual) - deţinător bitcoin de cel puţin 5 luni

Acest grafic, pe termen scurt, are foarte puţine informaţii ajutătoare, dar frumuseţea graficului este în a da o idee a cererii şi ofertei la o scară macro.

După fiecare perioadă de acumulare a deţinătorilor pe termen lung, a urmat o creştere masivă.

Şocul de aprovizionare al deţinătorilor pe termen lung ne arată că intrăm într-o zonă foarte oportună, iar cel mai probabil conform datelor de care dispunem,  2022 nu va fi un an de bear market, ci un an de bull market.

Ciclul curent pune în lumina reflectoarelor un potenţial sfârşit al ciclurilor de 4 ani cu care am fost obişnuiţi până acum în piaţă şi o potenţială integrare în ciclurile de 10 ani moştenite din pieţele financiare clasice. Nu avem încă cum să declarăm sfârşitul ciclurilor de 4 ani, dar informaţia on-chain indică acest lucru cu o convingere destul ridicată.

Recapitulare şi concluzii:

Termen scurt: Fluxul de investitori şi cumpărarea agresivă a acestora este un indicator bullish. Dacă ai bitcoin pe care doreşti să îl muţi din wallet în exchange sau invers, acum e momentul datorită comisioanelor mici de pe on-chain.

Termen mediu: Consolidarea e foarte probabil să continue dar şi preţul să treacă de nivelul 50.000 USD şi să intre în următorea zonă de 53k-59k în cel mai probabil următoarele 1-3 săptămâni.

Termen lung: Vedem noi structuri ale pieţei care indică dispariţia ciclurilor de 4 ani, dar care vestesc şi un 2022 oportun pentru deţinătorii de criptomonede, asta nu înseamnă că va fi cu certitudine aşa. Sunt lucruri pe care nu putem sa le controlăm, acest articol este bazat doar pe informațiile de analiză on-chain şii ne rezumăm doar la aceste date.

Să inventăm Bitcoin

Curând lansăm cartea “Să inventăm Bitcoin” de Yan Pritzker. O carte foarte ușoară care te va ajuta să înțelegi cum funcționează Bitcoin la nivel tehnologic fundamental introducându-te în călătoria inventării lui. Toți cei care vor face precomanda la carte vor primi cartea și în format electronic (pdf). Plănuim ca această carte să fie lansată și în format audio book, pentru cei care nu au timpul necesar cititului. Vă ținem la curent.

Până atunci nu uitați de cea mai vanduta carte din lume despre Bitcoin: Standardul Bitcoin de Saifedean Ammous care acum este valabilă și în limba romana pe:

https://standardulbitcoin.ro

Dacă îți place ceea ce facem, vrei să ne susții și vrei sa înveți mai multe despre acest domeniu te încurajăm să comanzi cărțile publicate de iBlock.