V-ati pus centurile?

Timp de citire: 10 minute

Bine ai venit la un nou articol al analizei iBlock.

Săptămâna trecută am văzut un salt al preţului care a reaprins entuziasmul pieţei.

Dacă îţi place newsletterul, răspândeşte informaţiile persoanelor cărora le pot fi de ajutor!

Share iBlock.ro’s Newsletter


ATENȚIE!

Nu face trading pe baza acestor informații. Toate informațiile sunt procurate din mai multe surse, trecute prin filtrul nostru și publicate. Informațiile prezentate sunt pe baza datelor la nivel fundamental de pe blockchain. Prețul plătește, nu blockchainul. Așa că nu face trading bazându-te pe ce scriem noi aici. Ce e bullish on-chain nu înseamnă ca aşa va fi și la nivel de preţ.

Termen scurt: Ce spun datele în privinţa creşterii?

Termen mediu: Este piața în pierdere acum? 

Termen lung: Care este situaţia minerilor?


Termenul scurt

Preţul

Au fost retestate minimele lunii septembrie, după care preţul a explodat puternic, recuperând majoritatea pierderilor recente.

Înapoi în profit.

Profitul/pierderea nerealizat(ă) este un grafic care calculează câştigul sau pierderea nerealizată a pieţei prin a scădea marketcapul realizat (tranzacţiile efectuate) din marketcapul nerealizat (tranzacţiile neefectuate)

Profitul/pierderea nerealizat(ă) = Marketcap nerealizat - marketcap realizat

Mai simplu, Profitul/pierderea nerealizată este ce-ți arată pe display preţul după ce ai cumpărat un activ dar nu l-ai vândut încă. 

Este un grafic care arată când colectiv piaţa este în profit sau în pierdere. Putem observa pe grafic cum în timpul bullrunului piaţa este în profit şi în bear market este în pierdere. 

De observat pe grafic este faptul că până şi în timpul perioadelor de creștere, corecţiile se întâmplă şi linia profitabilităţii este testată.

Reîntoarcerea pe verde a pieţei poate fi un  catalizator de revenire. 

Volum aproape de maxim istoric.

Volumul bitcoin a reprezentat un punct de discuţie şi în articolele trecute, unde am specificat că eşecul de a reatinge valori mai înalte poate constituii o îngrijorare pentru ca indică lipsă de interes.

Lipsa de volum on-chain a fost unul dintre cei mai mari factori de îngrijorare pentru noi.

În ultima săptămână vedem cum această problemă devine aproape irelevantă, deoarece volumul a reuşit să ajungă foarte aproape de maximele istorice.

Interesul în piaţă, mai ales instituţional (vezi termenul mediu), conform volumului, este foarte satisfăcător pentru o revenire puternică în zona de 55-65k.

Volumul ridicat poate reprezenta şi o problemă: comisioane ridicate pentru tranzacţionare. Aceste comisioane pot fi drastic reduse prin utilizarea unei soluţii de layer 2, precum Lightning Network.

În momentul de faţă, acestea nu reprezintă încă un motiv de îngrijorare. Dacă doreşti să transferi bitcoin on-chain, media este aproximativ doar 2.46 USD.


Termenul mediu

Balenele domină tranzacţiile on-chain

Majoritatea volumului on-chain este realizat în tranzacţii de 10+ milioane de dolari. Acest lucru ne indică o informaţie foarte interesantă: Bitcoin se dezvoltă masiv.

Instituţiile, fondurile şi firmele de trading sunt actorii care mută sume atât de mari, faptul că tranzacţiile lor alcătuiesc majoritatea volumului indică un puternic interes din partea ,,banilor deştepţi” (Smart Money în EN).

Fondurile, instituţiile şi firmele de trading sunt numite ,,bani deştepţi” deoarece aceste organizaţii dispun de resurse enorme pentru analiză şi cercetare. O singură instituţie financiară poate avea şi sute de analişti care studiază fiecare mişcare a pieţei. 

Totuși banii deştepţi nu sunt fiinţe atotștiutoare, dau greş de multe ori, dar riscurile pe care şi le asumă sunt foarte bine calculate. În general, vrei să fii de partea lor:

Doar 11% din monede sunt în pierdere acum.

Numărul mic de doar 11% monede fiind în pierdere indică un începutul unei perioade de creștere 

Persoanele care nu sunt în pierdere, au mai puţine motive să îşi vândă rezervele de bitcoin acumulat, unul dintre motive este ca nu sunt dominați de frică. 

Singurele persoane în momentul de faţă în pierdere sunt cele care au cumpărat la un preţ mai mare de ~50k şi nu au acumulat mai mult între timp. 

Preţul bitcoin nu încurajează oamenii să vândă în acest moment, ci să acumuleze.

Persoanele în profit, îşi vor lăsa economiile în bitcoin şi vor creea un şoc de aprovizionare şi mai mare ca până acum. Tot ce mai are nevoie preţul pentru un nou val de creşteri este un flux nou de capital, atunci se va resimţi lipsa bitcoinului din circulaţie.


Termen Lung

Dificultatea continuă încet să revină.

Bitcoin continuă să crească în dificultatea de minerit. Creşterea graduală, cum am mai specificat şi în alte articole se datorează în mare parte dificultăţii fizice a relocării operaţiunilor de minerit bitcoin.

Trendul dificultăţii mineritului şi a puterii de minerit continuă în trendul ascendent stabilit după sfârşitul lunii iulie.

Pe termen lung, este important ca bitcoin să fie minerit greu pentru a spori securitatea şi pentru stabilirea unui prag critic al preţului bitcoin (pragul la care nu mai este profitabil să mai minereşti bitcoin cu o anumită putere).

Recompensa totală a minerilor

Minerii au parte de recompense foarte bune, nemaivăzute în istorie, înjumătăţirea din mai 2020 nu a avut un impact negativ asupra recompensei minerilor pe termen lung, fapt evidenţat de grafic.

Minerii trebuie la un moment dat să vândă recompensa lor pentru a îşi plătii costurile operaţionale, dar sunt şi optimişti în privinţa succesului reţelei. 

Recompense mai mari înseamnă că excesul de bitcoin care nu trebuie vândut va fi ţinut în nişte mâini bine informate.

Recompense mai mari înseamnă şi că profitul extra poate fi folosit pentru a cumpăra/produce mai mult echipament.


Concluzii:

Termen scurt: Piaţa indică începutul unei creşteri mari, volumul nu mai reprezintă un posibil punct slab.

Termen mediu: Instituţiile arată un interes special criptomonedei, motivele pentru care ai vinde dispar încetişor.

Termen lung: Minerii securizează reţeaua, putem vedea posibile investiţii adiţionale în securitatea reţelei.


Am lansat prima carte audio despre Bitcoin în limba română

Precomandă cartea fizică “Să inventăm Bitcoin” sau descarcă versiunea audio instant și vei primi gratuit și versiunea electronică (pdf). Click pe imaginea de mai jos sau pe link-ul: https://iblock.ro/sib pentru mai multe detalii.

Codurile de reducere expiră în data de 10 octombrie

Mai ai la dispozitie aproximativ 10 zile ca să mai poți achiziționa cartea “Standardul Bitcoin” la o reducere de 30 lei. Dacă nu ai facut-o pană acum, îți recomand să o faci. Folosește codul “iblock” pentru o reducere de 30 lei. Cartea va ajunge la tine urmatoarea zi dacă ai facut comanda pană în ora 13:00. Excepție in weekend.

Clicl pe imaginea de mai jos sau pe www.standardulbitcoin.ro